Fibersprængning - Bliv klogere omkring øvelser, symptomer og behandling
En fibersprængning i muskulaturen opstår oftest i baglåret, og hænder hyppigst i idræt med eksplosiver bevægelser.
Hvilke symptomer skal du være opmærksom på?
Når en fibersprængning opstår, er du oftest ikke i tvivl. Symptomerne består af en intens smerte på skadesområdet, og oftest kan du ikke fortsætte den igangværende aktivitet, da din muskelkraft aftager grundet smerten. I de fleste tilfælde vil du ved en fibersprængning kunne mærke en fordybning, der hvor afrivningen er.
Bliver skaden ved med at gentage sig, bør du kontakte læge og få behandling og øvelse til genopbygning og forebygning.
Hvordan skal en fibersprængning behandles?
Det er vigtigt med korrekt behandling, så du undgår forværring eller tilbagefald.
Hvis du har pådraget dig en fiberskade, skal du:
- Holde musklen i ro i 1-2 dage
- Nedkøle skadesområdet
- Løfte skadesområdet højt
- Påføre bandage som kompression for at minimere blødningen.
Er det en større blødning, anbefales det, at du venter 5 dage før aktivitet af musklen. Disse aktiviteter kan være cykling, da det fremmer helingsprocessen gennem stimulation af cirkulationen i området. Derudover bør du starte på udstrækningsøvelser, men ikke over smertegrænsen.
Det er vigtigt, at du ikke øger din træningsintensitet for hurtigt, men lytter til din skade, og tager den nødvendige tid for at blive klar igen.
Øg din viden på andre lidelser eller dyk ned i fibersprængning
Hos FysioDanmark vil du løbende kunne blive opdateret med vores viden om skader, bevægelsesbesvær, træningsøvelser og meget andet.
Du kan øge din kendskab på alt fra hvordan du behandler løberknæ, springhofte, nedsunket forfod, seneskedehindebetændelse, indeklemningssyndrom og dropfod til spinalstenose øvelser.
Vil du vide endnu mere om fibersprængning, symptomer eller årsager til dette, kan du læse mere på Sundhed.dk. De vidensdeler og opdaterer løbende
på behandlinger, symptomer eller ny viden på området.