Spinalstenose øvelser - Hjælp hos erfarne fysioterapeuter
Spinalstenose øvelser kan hjælpe på smerterne fra en spinalstenose, som oftest skyldes en forsnævring af spinalkanalen i rygmarven. Det kan både give smerter i lænd og nakke, alt efter hvor den sidder.
Det kan hertil være gavnligt at lave øvelser efter en spinalstenose operation, som kan fremskynde bedringsprocessen.
Hvad er spinalstenose?
Rygmarven ligger inde i en kanal, som kaldes spinalkanalen. Spinalstenose er en snævring af spinalkanalen, som oftest sidder i den nederste del af nakken eller lænden. Dette sker ofte på grund af aldersbetingede faktorer, som slidgigt.
Det er typisk folk over 70 år, som oplever spinalstenose, men det kan også forekomme hos personer i alderen 50-60 år. Ofte spiller arvelige faktorer også en rolle i udviklingen af tilstanden, som, i sammenhæng med aldersforandringer i ryggen, kan resultere i en forsnævring.
Det kan være en smertefuld tilstand, som er kendetegnet ved smerter i ryggen, der stråler ned i benene. Det kan også hænde, at spinalstenose resulterer i bensmerter uden smerter i ryg. Dertil kan man også opleve føleforstyrrelser og nedsat kraft i musklerne i benene. Symptomerne vil ofte mindskes ved foroverbøjninger eller ved sidestilling.
Behandling med spinalstenose øvelser
Behandling af tilstanden har vist gode resultater ved spinalstenose øvelser. Mange oplever en lindrende effekt ved øvelserne, samtidig med, at de kan fremskynde bedringen. Dette skyldes, at det kan føles lindrende at bøje sig fremover. Derfor tager mange af øvelserne også udgangspunkt i dette.
Det kan dog altid være en rart at snakke med en professionel omkring, hvilke øvelser man skal lave. Her kan en fysioterapeut skræddersy et program til dig, som fokuserer på dine smerter og din tilstand. Der kan være forskellige spinalstenose øvelser, alt efter hvor dine smerter er lokaliseret.
Læs også om behandling af andre typer smerter, som piskesmæld og diskusprolaps, her.
Eksempler på spinalstenose øvelser
- Cat-cow pose: Læg knæ og håndflader i gulvet, og kig ned i gulvet. Ben og arme skal være spredt i hofteafstand. Herefter skal du stille trække hagen mod brystet, hvorefter du krummer i ryggen. Mærk strækket i nakken, og skyd herefter brystet fremad imens du fører hovedet op, så du kigger i loftet.
- Stående foroverbøjning: Stil dig på underlaget med flad fod og strakte ben. Fødderne skal være placeret med hofteafstand. Tag dine arme og før dem ned til gulvet, imens du bøjer dig forover. Mærk strækket i lænden, og kom stille op til startposition.
- Squat: Stil dig med benene på underlaget med fødderne i hofteafstand. Herefter bøjer du benene i en squat, og kører op til startposition igen.