Iskiasnerven - Øvelser og selvhjælp til smerter benene

Oplever du problemer med Iskiasnerven, dette kan både være smerter og gener, så kan det være en god ide at søge hjælp eller vejledning til selvhjælp. Hos FysioDanmark hjælper vores fysioterapeut gerne med smertelindring og øvelser. 

Massage i København

Hvor sidder Iskiasnerven?

Iskiasnerven er kroppens længste nerve, som har sine rødder i den nedre lænd og det øvre bækken. Herfra løber den ned gennem bagsiden af benet, fra ballen til hælen. Vi har i kroppen to Iskiasnerver, en på hver side. På det tykkeste sted, har nerven en diameter som en lillefinger.

Når man taler om Iskiasnerven, er det typisk i forbindelse med smerter elle gener, der trækker i baller eller lænd. Dette træk går ofte ned i lår, knæhasen, læg elle hælen, og i mere ekstreme tilfælde endda helt ud i tæerne.

Smerter i Isikiasnerven

Iskiassmerter skyldes i mange tilfælde problematikker i led og eller muskler. Her vil symptomer ofte ændre sig afhængigt af bevægelser, eksempelvis om man går eller sidder.

De mest almindelige grunde til smerter i Iskiasnerven er diskusprolaps i lænden, hvor smerter opstår på grund af afklemning af nerverødderne i nerven. Dog kan andre årsager til lignende smerter være:

  • Betændelsestilstand i Iskiasnerven, også kaldet neuritis
  • Forsnævring af rygmarvskanalen, også kaldet spinalstenose
  • Piriformissyndrom, der opstår, når Piriformismusklen trykker på, eller irriterer, Iskiasnerven.
  • Myalgi eller myoser i muskulaturen nær nerven
  • Tryk på nerverødder, eksempelvis på grund af en byld eller tumor


I meget sjældnere tilfælde, kan årsagen til smerter i eller omkring Iskiasnerven være forårsaget af infektion, cancer eller blodprop i benet.

Læs mere om smerter i Iskiasnerven hos Cleveland Clinic.

Behandling og øvelser til selvhjælp

Vil du gerne have hjælp til professionel behandling, kan du altid søge denne hos en fysioterapeut hos FysioDanmark. Du kan her også få vejledning til øvelser og selvhjælp, så du selv kan hjælpe med behandling derhjemme.

Oplever du ikke bedring på egen hånd efter to til tre uger, bør du søge professionel hjælp. Der kan være flere grunde til, at du bliver ved med at have smerter, herunder, at det ikke nødvendigvis er Iskiasnerven, der er generet, og derfor kan en ekspert hjælpe med diagnosticering og behandling.

Find vores klinikker mere end 80 forskellige steder i landet, hvis du vil have hjælp fra vores erfarne eksperter. Her kan du både træne genoptræning, med en personlig træner, eller på egen hånd med øvelser, men også få effektiv massage og andre behandlinger.