Iskiasnerven - Øvelser og selvhjælp til smerter benene

Problemer med Iskiasnerven kan være en smertefuld omgang, som kan være enormt hindrende. Det er derfor altid en god ide af søge hjælp eller vejledning til selvhjælp. Hos FysioDanmark hjælper vores fysioterapeut gerne med smertelindring og øvelser. 

Læs med herunder og bliv klogere på området.

Massage i København

Hvor sidder Iskiasnerven?

Iskiasnerven er kroppens længste nerve, som har sine rødder i den nedre lænd og det øvre bækken. Herfra løber den ned gennem bagsiden af benet, fra ballen til hælen. Vi har i kroppen to Iskiasnerver, en på hver side. På det tykkeste sted, har nerven en diameter som en lillefinger.

På grund af nervens lange forløb kan man risikere, at den sætter sig i klemme eller bliver irriteret. Har en iskiasnerve sat sig i klemme, handler det om at finde ud af, hvorhenne problemet sidder.

Når man taler om Iskiasnerven, er det typisk i forbindelse med smerter elle gener, der trækker i baller eller lænd. Dette træk går ofte ned i lår, knæhasen, læg elle hælen, og i mere ekstreme tilfælde endda helt ud i tæerne.

Navnet “Iskias” er desuden græsk og betyder “til hoften” eller “til sædebenet”.

Smerter i Iskiasnerven

Iskiassmerter skyldes i mange tilfælde problematikker i led og eller muskler. Her vil symptomer ofte ændre sig afhængigt af bevægelser, eksempelvis om man går eller sidder.

De mest almindelige grunde til smerter i Iskiasnerven er diskusprolaps i lænden, hvor smerter opstår på grund af afklemning af nerverødderne i nerven. Dog kan andre årsager til lignende smerter være:

  • Betændelsestilstand i Iskiasnerven, også kaldet neuritis
  • Forsnævring af rygmarvskanalen, også kaldet spinalstenose
  • Piriformissyndrom, der opstår, når Piriformismusklen trykker på, eller irriterer, Iskiasnerven.
  • Myalgi eller myoser i muskulaturen nær nerven
  • Tryk på nerverødder, eksempelvis på grund af en byld eller tumor

 

Det er ikke sjældent, at man oplever smerter i lænden, og ikke alle tilfældene er på grund af Iskiasnerven. Et kendetegn ved Iskiassmerter er, at smerterne sidder på bagsiden af kroppen og ikke højere end til lænden. Smerterne kan også sidde nede i benene.


I meget sjældnere tilfælde, kan årsagen til smerter i eller omkring Iskiasnerven være forårsaget af infektion, cancer eller blodprop i benet.

Læs mere om smerter i Iskiasnerven hos Cleveland Clinic.

Behandling og øvelser til selvhjælp

Vil du gerne have hjælp til professionel behandling, kan du altid søge denne hos en fysioterapeut hos FysioDanmark. Du kan her også få vejledning til øvelser og selvhjælp, så du selv kan hjælpe med behandling derhjemme.

Du kan forsøge med strækøvelser derhjemme eller sportsgrene, som ikke belaster ryggen eller kræver meget af dine benmuskler, hvor smerterne kan sidde. Det gælder om at øge blodtilstrømningen til iskiasnerven, hvilket en fysioterapeut kan hjælpe dig med.

Det kan også hjælpe at justere på dine sovestillinger, hvis du oplever smerter om natten. Her kan svajet i ryggen, som kan forekomme både ved at ligge på maven og ryggen, udjævnes ved at putte en pude under knæ eller mave. Det kan også hjælpe at putte en pude mellem benene, hvis du foretrækker at sove på siden.

Oplever du ikke bedring på egen hånd efter to til tre uger, bør du søge professionel hjælp. Der kan være flere grunde til, at du bliver ved med at have smerter, herunder, at det ikke nødvendigvis er Iskiasnerven, der er generet, og derfor kan en ekspert hjælpe med diagnosticering og behandling.

Professionel hjælp hos Fysio Danmark

Find vores klinikker mere end 80 forskellige steder i landet, hvis du vil have hjælp fra vores erfarne eksperter. Her kan du både træne genoptræning, med en personlig træner, eller på egen hånd med øvelser, men også få effektiv massage og andre behandlinger.

Du kan nemt søge iblandt vores forskellige klinikker med denne smarte søgefunktion. Vi desuden løbende dele nye og opdaterede artikler her på websitet i 2024, følg med og kontakt os endelig såfremt du står med et spørgsmål eller behandlingsbehov.

Vi har mange års erfaringen inden for fysioterapi, sundhed og træning. Vi står derfor klar med landets førende fysioterapeuter og sundhedsfaglige eksperter. På baggrund af vores faglighed vidensdeler vi også om krop og sundhed. Læs for eksempel vores indlæg om slatterknætrælår, springhofte, indeklemningssyndrom og løberknæ

FAQ

Hvad er Iskiasnerven?
Iskiasnerven er den største nerve i kroppen. Den udspringer fra ballen og løber ud i benet på hver side af kroppen.

Hvor ondt gør Iskiassmerter?
Iskiassmerter kan variere meget i styrken, og kan være alt fra generende smerter til invaliderende smerter.

Hvorfor får man smerter i Iskiasnerven?
Smerterne i Iskiasnerven skyldes ofte en inflammation omkring nerven i ryggen eller i forbindelse med en diskusprolaps.

Hvordan behandler man Iskiassmerter?
Den bedste behandling til smerter i Iskiasnerven er øvelser, som øger blodtilførslen til området. Dette er ofte i samarbejde med en fysioterapeut, som kan sikre, at øvelserne udføres korrekt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.