Springerknæ – hvad kan du selv gøre?
Springerknæ er betegnelsen for en betændelsestilstand, der opstår, hvis knæet er overbelastet. Behandlingen består typisk i et særligt træningsprogram, som du kan læse mere om her.
Hvad er et springerknæ?
Springerknæ opstår som følge af overbelastning og udløses ofte af sport med pludselige standsninger eller mange hop – deraf navnet.
Symptomerne er smerter, der enten kommer i kølvandet på et hop, et løft eller hård træning. De kan dog også i nogle tilfælde komme snigende og udvikle sig over en længere periode.
Smerterne tager typisk til ved løb eller hop, men kan også vise sig når man sidder med bøjet knæ i længere tid eller går på trapper.
Du kan læse mere om tilstanden og symptomerne på Sundhed.dk.
Træning mod springerknæ
Springerknæ kan ofte behandles med den rette form for træning. Det er naturligvis vigtigt, at du ikke laver aktiviteter, der fremprovokerer smerter.
Lav i stedet følgende øvelser:
- Knæ- og ankelled bøjes og strækkes – dog ikke til knæleddets ydergrænser
- Øvelserne skal udføres i et roligt tempo
- Øvelserne skal ideelt udføres hver dag og minimum tre gange ugentligt
Belastningen bør øges gradvist for at styrke musklen og senefæstet, og træningen bør stå på i minimum 12 uger.
Læg et træningsprogram med en fysioterapeut
Hvis du er i tvivl om, hvilken type træning, der vil have en gavnlig effekt på dit springerknæ, kan det være en god idé at rådføre sig hos en fysioterapeut. Sammen kan I sikre, at du kommer i gang med et træningsprogram med rette intensitet, så du hurtigst muligt kan komme dine smerter til livs.
FysioDanmark har klinikker i hele landet. Hvis du har behov for rådgivning og behandling af springerknæ, så find en klinik nær dig. Vores fysioterapeuter er specialister i mange lidelser og behandler også fibersprængninger, løberknæ og trælår.