Muskelgigt – bliv klogere på behandling og forebyggelse
Muskelgigt er betegnelsen for kronisk betændelse i blodkarrene og rammer oftest mennesker, der har passeret de 50 år. Der findes effektive behandlingsformer, men der er også meget, du selv kan gøre for at behandle og forebygge. Læs med her.
Hvad er symptomerne på muskelgigt?
Muskelgigt viser sig som smerter i musklerne, og disse smerter rammer særligt områder som nakke, skuldre, overarme, sæde og lår. Herudover fører sygdommen ofte træthed med sig og kan i visse tilfælde forårsage hovedpine og synsforstyrrelser. Det er uvist, hvorfor sygdommen opstår, og den rammer hyppigere kvinder end mænd. Faktisk rammes dobbelt så mange kvinder som mænd af sygdommen.
Du kan læse meget mere om tilstanden hos Gigtforeningen.
Behandling af muskelgigt
Lægen vil hurtigt mistænke muskelgigt, hvis der er tale om en ældre person med muskelsmerter. Tilstanden behandles typisk med binyrebarkhormon i tabletform. Der er tale om et længere behandlingsforløb, der ofte varer flere år, men som til gengæld har gode prognoser for helbredelse.
Ved muskelgigt og andre gigtformer er det desuden vigtigt at holde kroppen i god form. Et nøje tilrettelagt træningsprogram med de rette øvelser og den rette intensitet er meget vigtigt for at bekæmpe og forebygge sygdommen.
Læg et træningsprogram i samarbejde med en fysioterapeut
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal træne for at behandle din muskelgigt, kan det være en god idé at lægge et træningsprogram i samarbejde med en fysioterapeut.
Hos FysioDanmark er vi erfarne fysioterapeuter med klinikker landet over, og vi er vant til at skræddersy træningsprogrammer til forskellige gigtformer som børneleddegigt, leddegigt, rygsøjlegigt, slidgigt og naturligvis muskelgigt samt andre kropslige lidelser. Vi guider dig grundigt gennem de forskellige øvelser og følger løbende op på virkningen af dem. Vi følger dig gennem processen, og sikrer, at eventuelle justeringer i øvelser og intensitet gøres.