Fodsmerter hos børn

Flere børn i alderen 8-14 år, kan gennem en længere periode, opleve stærke smerter fra hælen. Severs syndrom, hedder tilstanden, der er årsag til at mange børn må melde fra til fritidsaktiviteter og bliver ufrivilligt inaktive. For nogle vil smerterne komme og gå, mens de for andre kan være vedvarende indtil barnet, er fuldt udvokset.

Fodsmerter hos børn

Klager dit barn over uforklarlige smerter i hælen? Så er der en sandsynlighed for at de har Severs syndrom. En smertefuld tilstand, der primært rammer børn i voksealderen og stadig er relativ ukendt i Danmark.

Kom smerten til livs i fødderne

Severs syndrom

Fysioterapeut Per Øllgaard, der har specialiseret sig i Severs syndrom, peger på at den begrænsede viden om tilstanden, gør at mange børn møder manglende forståelse fra omgivelserne, og ofte ikke får den nødvendige hjælp.

”Severs syndrom kan have en ganske voldsom indvirkning på børnenes livskvalitet. Mange børn humper og kan slet ikke støtte på hælen når de kommer ind til os. Gør det ondt hver gang man tager et skridt, vil man automatisk begynde at trække sig. Derfor bliver mange børn med Severs syndrom mere inaktive, hvilket omverdenen og ens fodboldtræner ikke nødvendigvis forstår.”

Det begrænsede kendskab til problemet, gør at børnene typisk får fejldiagnoser som vokseværk eller hælsporer. Men det afhjælper ikke børnenes smerter, og det betyder at mange går længere tid med smerterne, der kan være til stor gene for barnet og påvirke deres aktivitetsniveau.

Har du mistanke om at dit barn har Severs? Så kontakt til din lokale FysioDanmark og bestil tid til en undersøgelse. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en grundig screening for at identificere årsagen til problemet. Herefter vil vi i fællesskab se på hvilken løsning, der kan hjælpe dit barn bedst muligt.

Test om dit barn har Severs syndrom

Har du mistanke om at dit barn har Severs syndrom, kan du tjekke følgende, og lave de to simple test sammen med dit barn.

Dit barn er idrætsaktivt?

Dit barn lider af konstante eller tilbagevendende smerter i hælene?

I har prøvet at holde barnet fra sport, men så snart han eller hun vender tilbage, opstår smerterne igen?

Hæletest:

Klem med tommel og pegefinger på hver side af hælbenet, og ryk grebet lidt rundt.

Herefter kan barnet forsøge at gå barfodet rundt, udelukkende med vægten på hælene.

Begge test laves efter barnet har været aktiv. Oplever barnet smerter ved tryk og hælegang, er der en sandsynlighed for at det er Severs syndrom.

Mere om Severs syndrom

Severs syndrom er en smertefuld gene, som mærkes på den bagerste del af hælbenet. Smerten opstår, når gentagne belastninger forstyrrer hælbenets vækstzone, når knoglen er under hormonel forandring og endnu er blød.

Tilstanden er normal hos børn i alderen 9-14 år, men kan starte allerede når barnet er 7 år. Hos børn, der vokser sent, kan enkelte have Severs syndrom, når de er 16 år. Severs syndrom forsvinder, når vækstzonen lukker og hælbenet forkalker.

I 2017 gennemførte fysioterapeut Per Øllgaard en systematisk dataindsamling af symptomer og adfærd hos børn, der viste tegn på Severs syndrom.

Resultaterne viste bl.a. at;

  • Børnene havde hælsmerter og var inaktive i mere end 10 mdr. i gennemsnit.
  • Op mod 80 % af børnene stoppede eller holdt pause med deres sportsaktivitet.
  • Mere en 90 % af børnene havde ingen effekt af konventionel behandling (hælcup, hvile, øvelser, sportstape og andre fodindlæg)

Per Øllgaard har udviklet sålen Solemaids, som fjerner trykket fra den bagerste del af hælene ved hjælp af en kile, der får hælene til at ”svæve” og dermed effektiv lindre smerterne. Fysioterapeuter over hele landet tilbyder behandling med de specialtilpassede såler. Du kan få mere information om Severs syndrom hos din lokale FysioDanmark-klinik, eller se mere på solemaids.dk

* Røntgenbillede af hælens vækstzone hos en 10-årig.

* Se mere om undersøgelsen på https://solemaids.dk/

Smerterne kan behandles

De seneste år har fysioterapeuterne kunne behandle børnenes hælsmerter ved hjælp af specialtilpassede såler, der skåner hælen for stød og effektivt lindre smerterne.

Læs mere om fysioterapi her.

Vi haft mange børn med svære smerter, der med brug af såler har kunne vende tilbage til deres normale aktivitetsniveau samme dag. Problemet er at rigtig mange af dem, har levet med smerterne i månedsvis, uden at de kendte til årsagen eller muligheden for behandling. Derfor er det så vigtigt at der kommer mere fokus på problemet,” fortæller Per Øllgaard, der i dag udelukkende hjælper børn med Severs syndrom.

gode råd til en sund hverdag

Følg med på bloggen, når vores dygtige fysioterapeuter sætter fokus på forskellige temaer omkring fysioterapi, særlige problematikker og livsstil samt giver gode råd til en sund hverdag.

Læs mere og få inspiration på vores blog
Læs mere og få inspiration på vores blog
Læs mere og få inspiration på vores blog

Følg med på bloggen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.