Pas på dig selv i haven
Før du kaster dig over hækkeklipperiet og lugning, er det en god ide at afveje strabadserne i haven– ellers risikerer du en tur til fysioterapeuten eller på skadestuen. Her får du fysioterapeutens råd til at komme godt i gang uden uheld.
Fysioterapeutens guide til havearbejde - uden skader
Havesæsonen er for alvor på trapperne
Det samme er de mange uheld, danskerne oplever i haven. Efter en lang vinter på sofaen, kan det nemlig være en udfordring for kroppen at kaste sig over havearbejdet. Og det er ærgerligt, for aktiviteterne i haven er en god mulighed for at få en sund start på foråret. Dertil er det rigtig godt netop nu, hvor vi er mange, der arbejder hjemme og har brug for både frisk luft og bevægelse i hverdagen.
»Hvis man har været mindre aktiv i løbet af vinteren og særligt også de sidste dage pga. situationen omkring corona, kan 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk, være en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker. Man skal derfor passe på at man ikke går for hårdt til den i haven«, fortæller fysioterapeut Niels Honore fra FysioDanmark.
Han opfordrer i stedet til at man går langsommere til værks, tager gode pauser og nyder solen.
Start langsomt ud og undgå uheld
Ulykker af mere alvorlig karakter, er oftest forbundet med hækklipperen, arbejde på stige eller med plæneklipperen. Her skal man særligt være forsigtig, fortæller Niels Honore.
»Ofte er vi ikke er i god nok form til at stå 2 -3 timer på en stige med en tung hækkeklipper. Og når musklerne begynder at svigte, sker uheldene. At kunne arbejde en hel dag i haven, er det samme som at kaste sig over et mindre forhindringsløb, uden at have forberedt kroppen på det«.
Derfor er det en god ide at lytte til kroppen undervejs og ikke sætte sig for at lave alt på den samme dag.
Det går hårdest ud over mændene – om søndagen
Det er mændene, der er mest uheldig i haven, og det er søndag, de fleste uheld sker. Det undrer ikke Niels Honore, der har specialiseret sig inden for mænds sundhed.
»Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen«.
Han opfordrer til, at man i stedet tager en ting ad gangen og ikke overdriver. Er man opmærksom på dét, så er havearbejdet en oplagt mulighed for at komme ud og få gang i den vintertrætte krop.
Vi bliver nævnt i en del artikler, som denne her, eller den her.
Gode råd til havearbejdet
Her får du fysioterapeutens tips til hvordan du kan overkomme mere i haven og undgå uheld:
Sørg for at starte langsomt og trap langsomt op – lyt til kroppens signaler.
Få overblik over opgaverne i haven, del dem op over ugen – i stedet for at klare det hele om søndagen.
Opvarm ryggen og de store led inden du går i gang.
Vær særligt varsom ved tunge løft med rotation, samt arbejde med armene over skulderhøjde.
Løft aldrig over 15 kilo og sørg for at have rigtig løfteteknik, hvor du bruger dine ben til at løfte med og holder ryggen rank under løftet.
Fakta om ulykker i haven
Der forekommer omkring 8.000 haveulykker om året i de danske haver. Her er lidt fakta om hvordan og hvornår de faktisk sker:
Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade i haven
Dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder - og mest i 50-55 års alderen.
Hovedsageligt i april og juli.
Ofte i forbindelse med arbejde på en stige, løft, håndtering af gren- og hækkeklippere.
Hver 10. tilskadekomne har behov for indlæggelse.
*Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital